Logotyper för Yles HD-kanaler

Yle ja Digita ovat sopineet Ylen tv- ja radiokanavien antennijakelusta. Sopimus kattaa myös Ylen HD-muotoisten eli teräväpiirtokanavien antennijakelun.

HD-kanavat aloittavat Digitan UHF-verkossa 1.4.2020 ja teräväpiirtojakelu laajenee koko Suomeen vaiheittain kesäkuun alkuun mennessä. DNA:n VHF-antenniverkossa Ylen HD-kanavien näkyvyys päättyy 31.3.2020.

“Teräväpiirtolähetyksiin siirtymistä on odoteltu Suomen antennikotitalouksissa jo pitkään, kaapeli- ja satelliittitalouksissa HD:tä on katseltu vuosia. Tämä on luonnollinen osa jatkuvaa sisällöntuotannon, teknologian ja palveluiden kehitystä. Kaikki Ylen tuotanto on jo HD:tä ja nyt voimme tarjota sisältömme parhaalla laadulla kaikille Suomessa. Nyt solmittu sopimus on tärkeä myös koko Suomen tv-toimialalle, koska se luo mahdollisuuden teräväpiirtojakeluun myös muille Suomen tv-yhtiöille”, sanoo Ylen toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila.

”Olemme erittäin tyytyväisiä siihen, että hyvä yhteistyömme Ylen kanssa jatkuu ja voimme jatkossa tarjota Ylen laadukkaiden radio- ja tv-sisältöjen lisäksi Ylen HD-muotoiset kanavat valtakunnallisessa antenni-tv-verkossamme kaikille suomalaisille”, iloitsee Digitan toimitusjohtaja Vesa Tykkyläinen.

Ylen HD-muotoisten kanavien jakelu Digitan antenniverkossa laajenee vaiheittain. Kanavat aloittavat 1.4.2020 Digitan B-kanavanipussa, jonka peittoalue on 85 % kotitalouksista. Kesäkuun alkuun mennessä peittoalue laajenee kattamaan koko Suomen.

“Ensi kesänä kaikissa Suomen kotitalouksissa on mahdollista seurata jalkapalloa ja Olympialaisia teräväpiirtona erinomaisella kuvanlaadulla. SD-lähetykset jatkuvat antenniverkossa toistaiseksi, joten televisioita voi vaihtaa rauhalliseen tahtiin eikä äkkisiirtymää ole tulossa”, sanoo Merja Ylä-Anttila.

Antennijakelun piirissä Suomessa on lähes 1 250 000 kotitaloutta. Lisäksi antenniteitse televisiota katsotaan yli 600 000:ssa vapaa-ajan asunnossa. Vain antennijakelun varassa olevista kotitalouksista noin 63 prosentilla on tällä hetkellä valmius seurata HD-lähetyksiä.

Ylen HD-lähetykset näkyvät kanavapaikoilla 21, 22 ja 25.

Näin näet Ylen HD-kanavat Digitan antenniverkossa viimeistään 1.6.2020

Ylen kanavat näkyvät 1.4.2020 alkaen Digitan UHF-verkon B-kanavanipussa kanavapaikoilla 21, 22 ja 25. Vastaanottoon riittää UHF-antenni ja teräväpiirtolähetysten katseluun tarvitset myös HD-vastaanottimen. Näitä ovat T2-virittimellä varustettu televisio tai T2-digisovitin.

Mitä vuonna 2020 tapahtuu?

Ylen HD-muotoiset tv-kanavat aloittavat Digitan B-kanavanipussa 1.4.2020. Alussa kanavanipun alueella on n. 85 % Suomen kotitalouksista. Peittoalue laajenee kattamaan koko Suomen 1.6.2020 mennessä. Myös Ylen alueelliset uutiset alkavat HD-kanavilla 1.6. alkaen.

Miten muutos vaikuttaa Ylen kanavien näkyvyyteen?

Kaikki Ylen kanavat tulevat HD-jakeluun antenniverkkoon kaikille suomalaisille. Ylen nykyiset perustasoiset (SD) tv-kanavat näkyvät toistaiseksi kuin ennenkin.

Jos asut antennitaloudessa ja katsot nyt Ylen HD-kanavia, laitteesi ovat ajan tasalla. Maaliskuun 2020 jälkeen Ylen kanavien vastaanottoon tarvitaan UHF-antenni, joka löytyy todennäköisesti kaikista Suomen kotitalouksista.