Tiedote. Julkaistu: 18.06.2024, 10:00
Digita Oy

Suomessa on käynnissä HD-siirtymä, joka tarkoittaa sitä, että vapaasti katsottavat tv-lähetykset lähetetään vaiheittaisen siirtymäajan jälkeen vain teräväpiirtolaadulla. Perusmuotoiset eli SD-lähetykset päättyvät ensin Ylellä keväällä 2025 ja kesän 2025 aikana myös muilta Suomen tv-kanavilta. HD-siirtymä lisää antenni-tv:n teräväpiirtotarjontaa. Myös vapaa-ajan asunnoissa ja kesämökeillä on hyvä tarkastaa tänä kesänä vastaanottimen ajantasaisuus.

Mikäli mökillä katsotaan jo nyt Ylen, MTV3:n ja Nelosen HD-lähetyksiä, on vastaanotin HD-kelpoinen. Jos mökillä on käytössä nykyaikainen toimiva UHF-antenni, joka kattaa kanavat 21–48, eikä tv-vastaanotossa ole ollut ongelmia, ei ole todennäköisesti tarvetta vaihtaa myöskään antennia. Joskus tarvitaan lisäksi mastovahvistin

Jos HD-kanavat eivät näy ja antennijärjestelmä on ajantasainen, tulee todennäköisesti hankkia uusi HD-kykyinen televisio. Tällöin kannattaa varmistaa, että vastaanottimessa on DVB-T2-viritin. Useimmista Suomessa myytävistä uusista televisioista tämä löytyy, mutta voit tarkistaa tarkemmat mallikohtaiset tiedot sivulta testatutlaitteet.fi.

”Saamme paljon yhteydenottoja mökkiläisiltä tv-näkyvyyteen liittyen. Yleisimmin kysymykset liittyvät parhaan vastaanottosuunnan selvittämiseen, antennin kunnostukseen tai sen hankintaan. Pientalojen ja kesämökkien antenniratkaisut eivät sinänsä poikkea toisistaan, vaikka usein vastaanotto-olosuhteet voivat olla mökillä haastavammat. Huomiota kannattaa kiinnittää antennin suuntaukseen, sijoitukseen ja tehokkuuteen”, kertoo Digitan Broadcast-palveluista vastaava johtaja Tom Jungell.

”Korostamme aina, että antenniasioissa kannattaa luottaa ammattilaisen apuun, eikä turvallisuudesta tule missään tapauksessa tinkiä”, jatkaa Jungell. Digitan nettisivuilta löytyvät alueelliset ammattitaitoiset DigitaPRO-asentajat.

Suomessa on noin 600 000 vapaa-ajanasuntoa ja mökkiä. Suurin osa kesämökkiläisistä vastaanottaa tv-signaalin maanpäällisen antenniverkon kautta. Antenni-tv-verkko kattaa 99,9 % Manner-Suomesta ja sen peittoalue on suunniteltu kattamaan vakituiset asunnot, mutta maanlaajuisuutensa ansiosta vastaanotto onnistuu pääsääntöisesti myös kesämökeillä. Lue lisää mökki-tv:stä.

HD-siirtymä toteutetaan yhteistyössä tv-toimialan ja Traficomin kanssa.