Tiedote 25.11.2015

Antenni-tv-verkon B- ja C- ja D-kanavanippujen taajuudet muuttuivat Oulun tv-lähetinasemalla torstaina 5. marraskuuta. Lähetykset alkoivat heti uusilla taajuuksilla, ja B- ja C-kanavanippujen tv-lähetyksiä lähetetään uusien taajuuksien lisäksi myös poistuvilla taajuuksilla. Rinnakkaislähetyksiä lähetetään tiistaihin 15. joulukuuta saakka, jotta taloyhtiöillä olisi aikaa tehdä tarvittavat antennivahvistinmuutokset.

Alueella toimivien DigitaPRO-antenniasennusliikkeiden mukaan Oulun seudulla on vielä runsaasti taloyhtiöitä, joille antennivahvistinmuutoksia ei ole tehty. Heidän mukaan viimeisimpinä asiaan ovat heränneet pienempien taloyhtiöiden isännöitsijät, jotka toimivat sivutoimisena isännöitsijänä omassa taloyhtiössään. On tärkeää, että kaikki yhteisantennikiinteistöjen isännöinnistä vastaavat tarttuvat viimeistään nyt toimeen taloyhtiöiden antennijärjestelmän vahvistinmuutosten teettämiseksi. Oulun päälähetysasemalla 5.11. muuttuneet kanavataajuudet Kanavanipun B uusi lähetystaajuus 482 MHz eli lähetyskanava 22. Kanavanipun C uusi lähetystaajuus 530 MHz eli lähetyskanava 28. Kanavanipun D uusi lähetystaajuus 506 MHz eli lähetyskanava 25. Oulun tv-asemalta lähetettävät tv-kanavat, joita taajuusmuutos koskee: Kanavanippu B MTV3, Liv, Nelonen, Sub, Estradi, MTV Max, MTV Junior, MTV Leffa Kanavanippu C FOX, Hero, Frii, Iskelmä/Harju&Pöntinen, C More First, C More Series, MTV Sport 1, Disney Channel, Nelonen Pro 1, Nelonen Pro 2, Digiviihde.fi

Kanavanippu D Viasat Sport Finland, Viasat Sport, Viasat Hockey, Viasat Golf, Viasat Sport Xtra, Viasat Film, Viasat History, MTV Fakta, MTV Sport 2, C More Hits, National Geographic Channel, Animal Planet, Investigation Discovery, Eurosport 2, Disney Junior, Disney XD, Nelonen Pro 3, Nelonen Pro 4, Nelonen Pro 5, Nelonen Pro 6, Nelonen Pro 7, Nelonen Pro 8, Viasat NHL Xtra 1, Viasat NHL Xtra 2, Viasat NHL Xtra 3, Viasat NHL Xtra 4, Viasat NHL Xtra 5, Viasat NHL Xtra 6, Viasat NHL Xtra 7 Rinnakkaislähetykset 5.11-15.12. kanavanippujen B ja C lähetyksissä Oulun päälähetinasemalta lähetetään vanhaa ja uutta taajuutta samanaikaisesti runsaan kuukauden ajan uuden taajuuden käyttöönoton jälkeen, jotta yhteisantennikiinteistöillä on aikaa tehdä vahvistimen kanavanviritys. D-kanavanipun osalta ei välitetä rinnakkaislähetyksiä. Tämä tarkoittaa sitä, että D-kanavanipun kanavat ovat lakanneet näkymästä 5.11. tehdyn taajuusmuutoksen jälkeen. Kanavat saa näkyviin hakemalla ne uudestaan. Yhteisantennikiinteistöissä on tätä ennen pitänyt tehdä vahvistimen kanavanviritys. Yhteisantennikiinteistöissä tehtävä muutoksia antennijärjestelmiin Taajuusmuutosten vuoksi antennijärjestelmiin on tehtävä muutoksia taloyhtiöissä ja julkisissa rakennuksissa, jotka vastaanottavat televisiolähetyksiä yhteisantenniverkon kautta. Suosittelemme, että yhteisantennikiinteistöjä hoitavat isännöitsijät ottavat yhteyttä paikalliseen antenniurakoitsijaan hyvissä ajoissa ennen taajuusmuutostyötä. Mikäli muutoksia ei tehdä, lakkaavat B- ja C-kanavanipun näkymästä rinnakkaislähetyksen loputtua ja D-kanavanippu 5.11.

Taloyhtiössä asukkaiden on tehtävä kanavahaku uudelleen Rivi-, pari- ja kerrostaloissa taloyhtiön asukkaiden on tehtävä tv-vastaanottimien kanavahaku antenniurakoitsijan tekemän viritystyön jälkeen. Taloyhtiöiden velvollisuus on informoida asukkaita ajankohdasta, jolloin kanavahaku on tehtävä.

Muutokset omakotitaloasukkaille Omakotitaloissa ja pientaloissa ei yleensä tarvita muutostöitä. Joissakin tapauksissa on kuitenkin mahdollista että antennijärjestelmään täytyy tehdä muutoksia.  Mikäli pientalon antennijärjestelmä on kunnossa, riittää TV-vastaanottimien kanavahaku sen jälkeen, kun taajuusmuutos on tehty alueella. Kanavahaun tekeminen Useimmat vastaanottimet etsivät kanavat automaattisesti. Kuluttajan tulee vain käynnistää kanavahaku. Jotkin vastaanottimet saattavat vaatia tehdasasetusten palauttamisen ennen kanavahaun tekemistä. Ohjeet kanavien viritykseen löytyvät www.taajuusmuutos.fi tai laitteen käyttöoppaasta. Muutoksen taustat Taajuusmuutokset perustuvat valtioneuvoston vuonna 2012 eduskunnalle antamaan sähköisen median viestintäpoliittiseen ohjelmaan sekä kansainvälisiin päätöksiin. Tämän vuoksi huomattava määrä Digitan UHF-taajuusalueen lähetysverkon päälähettimien ja täytelähettimien käyttämistä taajuuksista muuttuu. Muutokset toteutetaan vaiheittain vuosien 2015-2016 aikana. Muutokset alkavat Pohjois-Suomen tv-asemilta heinäkuussa 2015. Viestintävirasto toimii taajuusmuutosviestinnän koordinaattorina ja huolehtii taajuusmuutosten tiedottamisesta medialle, antenniurakoitsijoille ja kuluttajille yleisellä tasolla. Taajuusmuutostöiden tarkkoja aikatauluja ja alueellista etenemistä koskevasta viestinnästä vastaa tv-lähetysverkkoa operoiva Digita. Lisätietoja: www.taajuusmuutos.fi Alueen antenniasentajat: www.taajuusmuutos.fi/antenniasentajat Viestintävirasto: https://www.viestintavirasto.fi/tvradio/antenniverkonmuutokset.html. Myös Viestintäviraston MONITORi-palveluun lisätään aluekohtaista tietoa muutosten etenemisestä. Vastaanottimien kanavahaku: Taajuusmuutos koskee kotitalouksia, jotka vastaanottavat antenni-tv-lähetyksiä. Antenni-tv-vastaanottimen tunnistaa DVB-T-merkinnästä. Tv-vastaanottimien ja vastaanottolaitteiden ongelmatilanteissa ja perusasennuksiin liittyvissä kysymyksissä kuluttajaa palvelevat myös laitteen myyjät, laitevalmistajat sekä maahantuojat. Näkyvyysalueet: Näkyvyysalueet ja kanavalistat voi tarkistaa Digitan karttapalvelusta www.digita.fi/karttapalvelu.